vrijdag 25 september 2009

SCHRIJVERDS

Gisteravond zijn de lessen creatief schrijven weer begonnen. Altijd een beetje spannend, zo'n eerste avond. Wie zijn er, wat willen ze leren, verzin ik wel de goede dingen voor ze, kom ik alstublieft iets minder chaotisch over, weet ik ze te plezieren, dat soort dingen spelen dan door mijn hoofd.
En gosj, ja, nou ja, het ging wel weer lekker geloof ik. Het blijft een prachtig gezicht om mensen over het papier heen gebogen te zien zitten, vastbesloten de juiste woorden te vangen. Dat lukt niet altijd in één keer. Natuurlijk niet, dat dat in één keer zou lukken is een fabeltje. Schrijven is zweten, nadenken, wachten, proberen, volhouden, krassen, vliegen, genieten. Soms is het een droom, soms een nachtmerrie.
De opdracht was een brief te schrijven aan een schrijver of schrijfster die je op een of andere manier intrigeert, positief of negatief. En in die brief moest dan ook nog een link gelegd worden naar je eigen schrijverij.
O, die wens van iedereen, om zó te kunnen schrijven dat de lezer de wereld om je heen even vergeet, of sterker nog, dat je zélf de wereld even vergeet als je schrijft... Die wens is zo herkenbaar. Ik ken hem ook, maar weet wat je ervoor moet doen. En moet laten. En hoe moeilijk het is. En hoeveel doorzettingsvermogen je moet kweken. En hoeveel discipline je tentoon zou moeten spreiden om zo'n boek te schrijven. Ik zou dagelijks willen schrijven, móeten schrijven ook, maar zelfs mij lukt het niet om daar aan toe te komen, ook al beweeg ik soms hemel en aarde om toch maar een paar letters op het papier te knallen.

Pas las ik trouwens op een blog de vraag wanneer je jezelf een schrijver mag noemen.
De reacties logen er niet om: iedereen die schrijft denkt dat ie zichzelf een schrijver mag noemen. Je schrijft, dus ben je een schrijver, it's as simple as that vind men. Ik vind dat echter niet. Kijk, ik speel tennis, maar dat maakt mij nog geen tennisser. En ik kook, maar dat maakt mij nog geen kok. Ik verzorg wel eens zieke kinderen, maar dat maakt mij nog geen verzorgende, en ik schilder ook wel eens, maar dat maakt mij nog geen schilder. Ik vind eigenlijk dat je geen recht hebt op het woord schrijver zolang je het voor je hobby beoefent. Als je een hobbyschrijver bent, ben je een schrijverd, maar nog geen schrijver. Welk woord blijft er eigenlijk voor de echte schrijvers over als iedere schrijverd zichzelf zomaar een schrijver noemt...
Ik weet zelfs niet eens of ik mezelf wel een schrijver zou durven noemen. Ik doe het altijd heel voorzichtig, ik zeg, als men mij vraagt wat ik doe, dat ik kinderboeken schrijf. Niet dat ik een schrijver bén. Want een schrijver ben je in mijn ogen pas als je niets anders doet dan dat. Schrijven, schrijven en nog eens schrijven, tot het af is. En dan is er rust, tot het hele zaakje weer opnieuw begint. Again, and again, and again. The sun rises and the sun goes down. And the next morning it will rise again...

5 opmerkingen:

Ilse zei

Zeg miep ik ben het helemaal met je eens dat je je geen schrijver kan noemen als je dat niet professioneel doet voor je beroep zeg maar...helemaal mee eens.(Zo vindt ik dat iedereen zich maar kunstenaar noemt.)
Maar dan ben jij toch echt wel een schrijver hoor, een echte , die boeken liggen in de winkel , die worden hier thuis gelezen , dan ben je dus een schrijver , dus ophouden met dat rare veel te bescheiden gedoe: Margriet , van beroep: schrijver. (en een verdomd goede ook nog)
xxx

Christa zei

Als schrijven een werkwoord is, net als lezen zou je dus ook nooit een professionele lezer kunnen zijn. en wie is er nu een professionele lezer???? Ik probeer namelijk zo'n baan te krijgen (: Lijkt me heerlijk! Ik vind dat iedereen moet doen wat tíe wil.

Wondelgijn zei

Als 'schrijver' van dit blog, blijf ik het mezelf maar afvragen... Ik wil mezelf zo graag schrijfster noemen, maar worstel nog steeds met 'de in wording van...', zullen we maar zeggen! *zucht*
Succes met de cursus! Ik ga ook weer beginnen!! :-)

Ilse zei

Ik wilde ook nog even zeggen dat ik me er ook aan irriteer, iedereen noemt zich tegenwoordig ook fotograaf, ze hebben een toestel, zijn handig met bewerken en computeren en dan denken ze ineens fotograaf te zijn of ze hebben een keer een woning ingericht en zijn hup interieurstylist. Ik vraag me soms af waar ik die opleidingen voor heb gedaan??

Margriet zei

Precies, Ilse, precies!