vrijdag 14 januari 2011

het moet simpeler


Ik ben bezig aan een boekje voor een leesmethode. Daarin moet ik een aantal onderwerpen behandelen die uitgelegd moeten worden aan kinderen. Het is erg leuk om te doen, maar het moeilijke eraan is dat het op een laag niveau geschreven moet worden. Avi M4, voor de kenners. Dat betekent dat ik korte zinnen moet maken, voornamelijk 1- en 2 lettergrepige woorden mag gebruiken, maar man, wat is dat ingewikkeld. Normaal gesproken hoor je blij te zijn met hoge cijfers, maar bij deze klus werk werkt het juist andersom. Mijn behaalde score is steeds te hoog, en dat betekent domweg dat de tekst simpeler moet. Ik moet dus gaan hakken en schrappen, en dat is moeilijk als je zoveel uit te leggen hebt.
De onderwerpen die ik behandel zijn:
Zand
Follies
Hoe leeft een blinde in zijn huis
en
Waarom komen er zoveel krokodillen voor in kinderboeken.
Waarbij aangetekend moet worden dat het woord 'follies' sowieso al te ingewikkeld is, en krokodillen te lang. Lekker dan! Margrietje is voorlopig nog niet klaar...

4 opmerkingen:

Joke Reijnders zei

Wat dacht je van tekenfilms en (komt ie): na-syn-chro-ni-sa-tie? Ook een garantie voor nog een poging wagen...

Mammalien zei

Ik heb het wel eens voor de grap voor de kinderen geprobeerd, maar dat viel idd vies tegen!

Wat is of zijn follies???

LMLEW ZELF zei

@Mammalien:Follies zijn malle bouwwerken die geen functie hebben. (functie, ook zo'n ingewikkeld woord trouwens). Zoek maar eens op internet. Wij hebben hier een mal kasteeltje in de buurt staan, bij Nijkerk, en dat is ook een folly. Het is gemaakt van puinafval, glas, steen, etc. Het is te klein om in te wonen en het wordt meestal op iemands eigen terrein gebouwd. Gewoon een bouwsel voor de lol dus. Heel Nederland zit er vol mee.

Zuster_Klivia zei

Zet 'em op daar dus. Pfff, klinkt als een hele uitdaging zeg...