donderdag 24 november 2011

weer een reisje


Geheel tegen mijn gewoonte in, schrijf ik deel 2 van het geheime dolfijneneiland zonder een duidelijke opzet, om de doodeenvoudige reden dat ik nog geen opzet héb. Ik krijg er alsmaar geen verzonnen, en dus heb ik besloten maar gewoon het avontuur aan te gaan. Het kan niet op met de avonturen: eerst al reizen naar Bali en nu weer op reis met Fantasia Airlines.
Het enige wat ik aan houvast heb, is een ingang voor het verhaal en daarna een vaag idee, maar dat is dan ook alles. Toen ik schrijflessen gaf raadde ik mijn cursisten altijd af om zomaar wat te schrijven, want och, de weg was zo snel verloren en voor je het wist legden ze honderden kilometers af op een perceel van amper 10 bij 10.
'Maak een plan, een hoofdstukindeling, zorg dat je een kapstok hebt waaraan je je verhaal kunt ophangen,' zei ik altijd. En ik zeg het nóg tegen mensen die ik begeleid met schrijven, omdat het makkelijker is. Noodzakelijk ook, mijns inziens, want het wordt al gauw een zootje.
En nu ga ik zelf dat hele schema overboord kieperen. Ik ga gewoon het diepe in, gelukkig met de wetenschap dat ik het wel kan, omdat ik af en toe wel wat verstand heb van verhalen. Het is mijn vak, meestentijds weet ik wat ik doe. Ik doe alleen iets nieuws nu, net zoals ik de hele tijd nieuwe dingen doe.
Dus.
Niks geen schema, geen hoofdstukindeling, niks. Gewoon instappen en maar zien waar ik op uit kom. Kan best zijn dat er ergens een punt is waarop ik uit moet stappen om opnieuw te beginnen, maar vooralsnog vlieg ik ins Blaue Hinein, ennuh, ik moet zeggen, het is best lekker hier. Ik vermaak me wel. Zal ik zwaaien?

4 opmerkingen:

J\L zei

Als je stil blijft zitten, kom je nergens.
Goed gedaan, kop in de wind. Je bent een vrouw naar m'n hart, want ....... als het niet gaat zoals het mot, dan mot het maar zoals het gaat.

paenma zei

goed zo meis.wij zijn trots op jou.

Roelien zei

Ai, mijn 'boek' is helemaal zo gegaan, zoals het niet moet zeg maar: niks gepland, niks verzonnen als kapstok, alles ging zomaar.
Toen ik probeerde om erover na te denken en dingen te 'bedenken' toen ging het mis en was ik al mijn schrijfzin kwijt (die muur waar ik tegenaan liep, sjonge wat was die hard en hoog). Ik ben totaal ongeschikt voor een schrijfcursus, dat blijkt nu wel. Misschien ook wel totaal ongeschikt als schrijverd trouwens. Ik hoop dat het je lukt om ins blaue hinein te vliegen, daar is het het leukst!

LMLEW zei

@Roelien: geen zorgen, klinkt helemaal goed zoals je het gedaan hebt. Zo'n schema is ook geen wet van Meden en Perzen, het kan alleen een handig hulpmiddel zijn voor mensen die snel de weg kwijt raken of met minder ervaring hebbe met schrijven. De schrijflessen zijn zo ingericht dat ieder op persoonlijke wijze gecoacht wordt. Het kan inderdaad dat er mensen zijn die kanarie worden van een schema, en kennelijk ben jij er daar 1 van.
Prima toch!
Trouwens, wel eens aan coaching gedacht? Dan hoef je niet aan een cursus deel te nemen, maar krijg je gewoon begeleiding op maat, meestal via mail.