donderdag 7 juli 2011

was ik maar wat normaler van reactie en zo

Het dolfijnenboek is bijna zo ver dat het naar de drukker kan. Dat betekent dat er uiterst secuur moet worden gekeken naar tekstfouten, suffigheden, slordigheden en inconsequenties op alle gebied. Het is een precies werkje en ik ben dolblij dat er zoveel mensen meekijken, want met z'n allen zie je absoluut meer dan in je eentje.
En verder betekent dit moment dat er eigenlijk alleen nog maar kleine wijzigingen aangebracht mogen worden. Geen gepruts meer met de tekst dus, en o, o, o, wat vind ik dat moeilijk. Daar word ik kanarie van, lieve mensen, want perfectionist die ik ben, lees ik altijd wel weer iets wat beter of mooier had gekund.
Ik vind dit het rottigste moment van boeken maken, het moment waarop ik goed voor druk moet geven en weet dat dit het is. Zoals het nu de deur uitgaat, zo krijgen de lezers het te lezen. Het is niet meer van mij, niet meer van ons, de makers, maar van de wereld die het kan maken en breken straks.
Het maakt me onzeker en jankerig, en  opeens weet ik niet meer of het wel goed is wat ik geschreven heb. Ik twijfel aan alles, voel de magie niet meer, zou het liefst met m'n kop onder het dekbed kruipen en dat hele ding natjanken van ellende. Ik oordeel hard, veel te hard natuurlijk. Ik heb geen genade, sabel mezelf op voorhand neer, wat natuurlijk helemaal niet aardig is, want ik ben best een lief meisje.
Maar goed.
Zo dus.
Het is van toppen naar dalen op dit moment. Zeer vemoeiend.

6 opmerkingen:

Sabine zei

ah, dan weet je dat je biiijna aan het einde bent. Volhouden, bijna klaar!

Lenny zei

en wij....wij kunnen alleen maar bijna niet meer wachten tot het eindelijk in de winkel ligt. Zoveel vertrouwen hebben wij in jou en je schrijfKunst.
suk6 met de laatste loodjes

Sannah zei

Je zit er helemaal middenin, het eet je op, zeg maar (of andersom, zo je wilt), vin je t gek dat je geen magie voelt, je bent nu de technicus die ermee bezig is. Voor n lezer is t nieuw, die duikt straks zo die door jou geschetste wereld in! Wedden dat die sfeer dan wel over komt.
(sterkte maar, bedoel 'k dus - wat een interessant proces is t, de tot standkoming van een boek - en dat laat je ons zomaar volgen ..)

monique spapens zei

Elke keer weer een bevalling, zo'n boek!

J\L zei

't Is bijna mosterd na de maaltijd, maar Hugo Claus zei eens tijdens een interview met Hugo Camps:
"Bovendien vind ik het al heel moeilijk een slecht boek te schrijven, want ook in een slecht boek steekt veel energie, hoop en liefde."

Anoniem zei

Niets mooier dan een boek publiceren; zo herkenbaar ook wat je schrijft! Maar alles is vergeten als je het straks in je handen houdt.
Succes!