maandag 5 november 2012

niet alledaags


Gisterochtend liep ik samen met een vriendin al heel vroeg te struinen in de Oostvaardersplassen om naar herten te speuren en naar het burlen te luisteren. Op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer stonden 3 kanjers van hindes ons op te wachten. We moesten ze bij wijze van spreken aan de kant schuiven om er langs te kunnen.
Niet lang daarna, in het kreupelhout, hoorden we het hese geburl van een stoere hertenman, aan het eind van zijn Latijn en doodop van de nu al ruim 3 weken durende jacht op vrouwtjes. Er zat niet veel enthousiasme meer in, je hóórde gewoon dat ie eigenlijk niet meer kon, de stakker, de oetlul, de mán, de jager, de vechter, de volhouder. We zagen zijn kop verschijnen, zijn machtige gewei, en een paar vrouwtjes die voor hem uit huppelden. Prachtig om dit te zien, echt groots.
Verder zagen we nog hele kuddes ganzen, een paar wilde paardjes (koniks), en tot slot een goudhaantje, dat het kleinste vogeltje van Nederland schijnt te zijn volgens een echte kenner.
Ach ja, die echte kenners, die zijn ook mooi. En allemaal in 't groen of schutkleur. En goed ingepakt tegen weer en wind. En wat hebben ze grote camera's, die kenners. En wat zijn ze met veel. En allemaal hebben ze rugzakken om en thermosflessen warm drinken mee. En opschrijfboekjes met opgekrulde hoeken waarin elk vogeltje komt te staan met naam, datum en vindplaats. Spreeuw, ekster, merel, zag ik staan, zelfs de gewone vogels krijgen een plek op het papier.
 
Het is nog een heel karwei om zo'n vogeltje te spotten trouwens. Je moet er echt wel verstand van hebben. Ik zie zo gauw de verschillen niet, maar als je dan zo'n man met glunderende ogen ziet vertellen over wat hij gespot heeft en je dan óók nog de foto's mag zien die hij heeft gemaakt met z'n supersonische camera, och, dan smelt ik ter plekke en neem ik alles voor lief. Het zal wel, denk ik dan, het zal best een goudhaantje kunnen zijn geweest. En dat maakt dan toch de dag wel af, vind ik. Want zeg nou zelf, een mooie ochtend met gouden zonnestralen, een paar bambi's en tot slot een goudhaantje zien, da's toch niet alledaags!

1 opmerking:

Zuster_Klivia zei

Klinkt als een meer dan prima dagje! Lekker even de frisse lucht in en dan al dat moois :)